De werking van infraroodverwarming

3 categorien infraroodstraling

De infraroodstraling is in 3 categorieën in te delen. IR-A, IR-B en uiteindelijk ook IR-C. Het grote onderscheid verschil heeft te maken met korte en lange golf. Van infrarood IR-A verwarming maken we feitelijk geen gebruik. De infrarood panelen bevinden zich in het spectrum van IR-B en IR-C.  IR-B vinden we terug in terrasverwarming. De IR-C is de bekende middel lange golf infraroodstraling.  Een gegeven is dat feitelijk alles wat warmte afstraalt (ook mensen) straling IR-C af. Dit is ook zo met de zon en feitelijk dus alles wat warm is.

Infraroodverwarming vs convectieverwarming

Het grote verschil in traditionele en klassieke convectieverwarming/radiotoren en infraroodverwarming is luchtverwarming vs infrarood stralingswarmte. Hierbij zijn er grote verschillen in het geboden klimaat comfort en ook het uiteindelijke  energieverbruik.  Met behulp van het lichtspectrum bovenstaand hebben uitgelegd in welke spectrum infrarood stralingswarmte zicht begeeft. Leuk feit: licht is feitelijk ook een vorm van straling en daarmee vergelijkbaar met de stralingswarmte van verschillende infrarood technieken.

Verschil stralingswarmte en convectieverwarming

Het grote verschil tussen convectiewarmte en stralingswarmte is de manier van afgifte van de warmte. Radiatoren hebben als eigenschap om een zo’n groot mogelijk oppervlakte te hebben om in contact te staan met de lucht in de ruimte. Daarmee ontstaat er een warmte afgifte van de warmte oppervlakte aan de lucht. Hierdoor stijgt de lucht op, d elucht koelt vervolgens weer af en zakt weer. Dit proces herhaalt zich continue. Bij convectieverwarming licht de nadruk dus primair op het verwarmen van de lucht en niet zozeer op het opwarmen van personen en objecten in een ruimte. Juist personen hebben behoefte aan een warm gevoel.

De overdracht van een warme lucht op personen bij convectie verwarming is minder effectief dan de stralingswarmte van een infraroodpaneel op een persoon. Stralingswarmte verdwijnt niet inde lucht, maar produceert warmte wanneer het in contact komt met objecten en/of personen.

Conventionele verwarming

  • Verwarmt eerst de lucht

  • Veelal temperatuur gestuurd

Infrarood stralingswarmte

  • Verwarmt direct objecten

  • Stralingswarmte & direct warmte comfort

Infraroodverwarming goed voor de gezondheid

Van oudsher is bekend dat infraroodstralen een helende werking hebben. Ze zorgen voor een betere bloeddoorstroming en voor ontspanning. Het is ook zeer geschikt voor mensen met luchtwegproblemen, astma, arteritis of reuma. Doordat de verwarming geen lucht circuleert is er namelijk minder stofvorming en dat is een groot voordeel voor mensen met allergieën of luchtwegproblemen. Onwijs veel reden dus om over te stappen op deze natuurlijke warmtebron.

Verwarmen van objecten en personen

Infraroodstralen verwarmen oppervlaktes, objecten en personen. Zodra de infraroodstralen een oppervlak raken, staan ze warmte af aan dat oppervlak. De meeste objecten absorberen deze infraroodwarmte en geven deze warmte daarna langzaam af. Warme muren, plafonds en vloeren zorgen op hun beurt voor een comfortabele warmte zonder droge lucht. Waarom infrarood zo efficiënt verwarmt? Er gaat geen energie verloren door het verwarmen van de lucht.

Volledig veilig

Een infraroodpaneel dat op volle kracht werkt, heeft een lauwwarm oppervlak. Die warmte is zodanig dat een kind, volwassene of huisdier zich hier niet aan kan branden. Het is veilig in gebruik terwijl er nog altijd voldoende warmte vrijkomt. Bent u geïnteresseerd in infraroodverwarming? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in infraroodverwarming? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.