De verwarming van de toekomst –  FEEL THE LIGHT

“In de tijd van daglicht, olielamp en haardvuur bedacht Rembrandt op innovatieve wijze hoe je licht en warmte tastbaar kon maken op doek en paneel. Precies dat inspireerde mij om functioneel ruimtelijk werk te maken in de geest van de gouden meester.”

Karel Bodegom

De haardkamer van het Palazzo Francesco Turati is het canvas waar binnenhuisarchitect en ontwerper Karel Bodegom tijdens Salone del Mobile 2019 de nieuwe en unieke luchtstroomverwarming presenteert: de ultradunne infra-convectoren. Historie en hedendaags design versmelten met elkaar in het ontwerp waarbij onzichtbaar licht wordt omgezet in warmte. Voor deze presentatie werkt hij nauw samen met de gerespecteerde partners Van Ruysdael voor éclair® vensterglas, Cosentino Group – producent van Dekton® ultracompacte oppervlakken – en de Pillen Group voor de productie. “Tijdens het onderzoek naar warmte en licht ter voorbereiding op het ontwerp werd ik getroffen door het werk Rembrandt van Rijn.  Zijn schilderij Badende vrouw laat een meisje zien dat in het warme licht zichtbaar geniet van haar bad,” vertelt Bodegom.

De ontwerper ging aan de slag met materialen, technologie en functionaliteit. Als binnenhuisarchitect heeft hij gekeken naar de plek in gebouwen waar de meeste warmtebronnen zich bevinden; dat is onder vensters. “Ik ben op zoek gegaan naar de beste verdeling van warmte. De uitkomst is de extreem platte infra-convector. Die is ongeveer net zo dun als het schilderij van Rembrandt.”

Kracht van samenwerking

Het basisprincipe van een convector is koude lucht aanzuigen voor de productie van warme lucht. De infra-convector van Bodegom heeft als bron infrarood licht dat zich laat vangen als warmte in het materiaal Dekton® Slim by Cosentino. Slim is de nieuwe, ultradunne variant van Dekton® met een dikte van slechts 4 mm. Het is extreem bestendig tegen krassen, vlekken, grote temperatuursveranderingen en uv-straling. Het materiaal kenmerkt zich bovendien door een zeer lage waterabsorptie. Dekton® Slim heeft niet alleen de uitzonderlijke technische en mechanische eigenschappen van Dekton®, het is veel dunner, lichter en gemakkelijker te installeren. Deze kwaliteiten maakten dit materiaal de ideale optie voor het project van Bodegom.

De op het eerste oog los van elkaar staande materialen slaan een onzichtbare brug en versterken elkaar. Het vensterglas éclair® van Van Ruysdael is de meeste transparante glassoort die bestaat. Het functioneert als filter die wel warmte van buiten naar binnen haalt maar niet andersom. éclair® vensters zijn energiebesparend, 100% uv-werend en hebben ultieme akoestische eigenschappen. In combinatie met de infra-convectoren worden luchtstromen efficiënt en duurzaam benut. Daarbij is éclair® inbraakveilig en gaat het tien keer langer mee dan alternatieven. De onzichtbare kwaliteiten van éclair® intensiveren de werking van de infra-convectoren. Een perfecte match voor toepassing in gebouwen in klassieke, hedendaagse en futuristische architectuur.

Voor de productie van de infra-convectoren werkt Bodegom samen met De Pillen Group die kan bogen op jarenlange ervaring met het verwarmen van werkplekken en leefruimtes met de productlijn Heatfun. Dit in combinatie met licht en akoestiek. In hun samenwerking worden innovatieve denkwijzen, materialen en productietechnieken ingezet voor de nieuwste vorm van totaalverwarming: infra-convectoren.

Ervaar de warmte van onzichtbaar licht

De infra-convectoren stralen comfortabele warmte uit, dat ontstaat uit infrarood dat zich bevindt in het onzichtbare spectrum van het licht. De lijn bevat op dit moment drie ontwerpen. Dat zijn twee solostands – een handdoek-/ badkamerwarmtescherm en een vrijstaand horizontaal element voor bijverwarming in huis- of werkkamer. Ook is er een wandconvector voor ruimtelijke verwarming. De wandconvector is ontwikkeld tot productiemodel, de eerste twee zijn in ontwerp nog prototypen. Met het oog op bewust gebruik van energie is het stroomverbruik vanzelfsprekend laag. De modellen zijn slank, hebben een hoog rendement en stralen comfortabele warmte uit, geheel in de sfeer van het werk van de grote meester Rembrandt.

Hollandse specialisten

Voor ontwerper Karel Bodegom was het de kunst functie en design met de ontwikkelde technologie op verfrissende wijze samen te brengen. En met succes. Dankzij de materialen, kennis en ondersteuning van Van Ruysdael en Cosentino Group en de technische expertise en ervaring van de Pillen Group is de infra-convector-lijn nu klaar voor gebruik. Met recht een gouden samenspel van Hollandse specialisten.

Gouden gloed

Nicole Uniquole, de curator van Masterly, the Dutch in Milano, reserveerde bij het horen van dit initiatief direct de haardkamer van Palazzo Francesco Turati. Midden tussen de meesterwerken uit de Gouden Eeuw presenteert Karel Bodegom in de grote haardkamer, waar binnenvallend daglicht weerkaatst tegen de gouden wanden, een combinatie van voelbare warmte en onzichtbaar glas.

Tekst Caroline Ludwig / journalist

“Net als Rembrandt maakt Bodegom dankbaar gebruik van licht voor het toevoegen van warmte aan zijn ontwerpen.”